Vaccination af hest

Vaccination af hest2024-12-06T11:40:14+01:00

Vaccination af heste: Krav, regler og vigtigheden af korrekt vaccination

Heste vaccineres typisk mod influenza og stivkrampe, to vigtige sygdomme, som kan have alvorlige konsekvenser for hestens helbred. Influenza er en virussygdom, der med mellemrum florerer i den danske hestebestand, og stivkrampe er en bakterieinfektion, der findes udbredt i jorden og kan få alvorlige konsekvenser, hvis hesten bliver smittet. Heste er særligt følsomme for stivkrampe, hvilket gør vaccination mod denne sygdom vigtig for at beskytte din hest mod infektion.

Hvordan virker vaccination på heste?

Vaccinationen hjælper hesten med at danne antistoffer mod de sygdomme, den vaccineres imod. På den måde vil hesten kun få en mildere form af sygdommen eller slet ikke blive syg, hvis den udsættes for smitte. For at opnå den bedste beskyttelse mod sygdommene skal hesten være rask på vaccinationstidspunktet, hvilket sikres ved, at hesten får et sundhedstjek inden vaccination.

Vaccinationsplan for heste: Hvornår skal din hest vaccineres?

Føl vaccineres første gang ved 6-måneders alderen. Indtil da er de dækket af de antistoffer, de har modtaget fra hoppen, hvis hoppen er blevet vaccineret 1-2 måneder før foling. Føllet skal herefter have en anden vaccination 4-8 uger efter den første (basisvaccinationer), og efter cirka 6 måneder skal det have en boostervaccination. Efter den første boostervaccination skal heste vaccineres én gang om året for at opretholde et tilstrækkeligt antistofniveau.

Hvorfor er regelmæssig vaccination vigtig for heste?

De årlige vaccinationer er nødvendige, da antistofniveauet falder over tid. Stivkrampedelen giver beskyttelse i et par år, mens influenzadelen kun holder i ½-1 år. Derfor kan det være nødvendigt at vaccinere heste to gange om året, især hvis de er udsat for et stort smittepres, som det kan være tilfældet i staldfællesskaber eller under stævner.

Vaccinationer og stævner: Krav fra Dansk Rideforbund

For at kunne deltage i stævner kræver Dansk Rideforbund, at heste har gennemført de to basisvaccinationer og er årligt revaccineret. Heste, der påbegynder basisvaccinationsprogrammet efter den 31/12-12, skal også have en boostervaccine ca. 6 måneder efter den sidste basisvaccination for at kunne starte stævner. Hvis din hests vaccinationsstatus ikke er opdateret, vil hesten ikke kunne deltage i stævner.

Husk at tjekke vaccinationskravene for dit forbund

Reglerne for vaccination kan variere fra forbund til forbund, så det er vigtigt at tjekke de specifikke krav for det forbund, hvor du deltager i stævner eller løb. Derudover skal du være opmærksom på, at heste ikke må starte stævner i en periode efter vaccinationen, da de skal have tid til at opbygge antistoffer.

Vaccination mod virusabort og andre sygdomme

Ud over influenza og stivkrampe vaccineres heste nogle gange også mod virusabort, især drægtige hopper. I dette tilfælde gives to basisvaccinationer, og derefter revaccineres hestene hver sjette måned. Drægtige hopper vaccineres i 5., 7. og 9. drægtighedsmåned for at beskytte både hoppen og føllet.

Har du spørgsmål om din hests vaccinationsstatus?

Er du i tvivl om din hests vaccinationsstatus, eller har du spørgsmål om, hvordan vaccination kan beskytte din hest mod sygdomme, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi står klar til at hjælpe med rådgivning og opdatering af vaccinationsplanen.

Go to Top