Heste vaccineres typisk mod influenza og stivkrampe. Influenza er en virussygdom, som med mellemrum florerer i den danske hestebestand. Stivkrampe er en sygdom, der skyldes en bakterie, der findes meget udbredt i jorden. Bakterien danner nogle toxiner, der giver sygdommen “stivkrampe”. Hesten får bakterien i kroppen ved infektion af f.eks. små sår, indtrådt søm o.lign. Heste er meget følsomme for stivkrampe, i modsætning til f.eks. hunde, der ikke er ret følsomme.
Vaccination virker ved at hesten danner antistoffer mod de sygdomme, den er vaccineret imod. Derved vil hesten kun få en mildere form, eller slet ikke blive syg, hvis den udsættes for smitte med sygdommene. For at hesten kan danne et godt antistof forsvar mod sygdommene, skal den være rask på vaccinationstidspunktet – dette sikres ved at hesten får et sundhedstjek inden vaccination.
Hesten skal vaccineres regelmæssigt for at holde et tilstrækkeligt antistofniveau. Føl skal vaccineres første gang ved 6 mdr. alderen, indtil da er de dækket af de antistoffer, de har fået fra hoppen, såfremt hoppen er vaccineret 1-2 måneder før foling. Derefter skal føllet have anden vaccination 4-8 uger efter den første, disse to vacciner kaldes basisvaccinationer. Efter yderligere ca. 6 mdr. skal føllet have endnu en boostervaccination, derefter vaccineres hesten en gang om året.
De årlige vaccinationer er nødvendige, da antistofniveauet aftager med tiden. Stivkrampedelen holder et par år, mens influenzadelen kun holder ½-1 år. Derfor kan det også være nødvendigt, at nogle heste vaccineres to gange årligt, hvis de er udsat for et stort smittepres. De forskellige heste sportsforbund har forskellige krav til vaccination af heste, der deltager i løb og stævner. Dansk Rideforbund kræver således, at heste skal have de to basisvaccinationer, og være årligt revaccineret for at de må starte stævne. Heste, der påbegynder deres basisvaccinationsprogram efter 31/12-12, skal udover de to basisvaccinationer også have en boostervaccine ca. 6 mdr. efter den sidste basisvaccinaiton. Reglerne varierer fra forbund til forbund, husk derfor altid at tjekke reglerne for vaccination i det forbund, du starter stævne eller løb i. Du skal desuden også være opmærksom på, at hesten i en periode efter vaccination typisk set ikke må starte.
Udover influenza og stivkrampe vaccinerer man også nogen gange heste mod virusabort, også her gives to basisvaccinationer og efterfølgende revaccination hvert halve år. Drægtige hopper vaccineres i 5., 7. og 9. drægtighedsmåned.
Har du spørgsmål til din hests vaccinationsstatus, er du velkommen til at kontakte os.