Når dit dyr skal indlægges

Når dit dyr skal indlægges2021-08-19T07:57:42+01:00

Når ens kære dyr skal indlægges og evt. i narkose, er det svært ikke at blive nervøs. Hvad skal der ske? Hvordan foregår det? Vi har skrevet en lille smule om, hvad man som ejer kan forvente, når dyret skal indlægges hos os.

Når dit dyr skal indlægges til operation, tandrens el.lign., foregår det altid i narkose. Der er forskel på hvilken form for bedøvelse, der anvendes, både ifht. typen af procedure samt hvilket slags dyr.

Forud for narkose ser vi gerne, at alle dyr er fastende fra midnat. Dvs. ingen mad, men gerne vand. Inden du møder op i klinikken skal du sørge for at dyret er godt luftet af. Vær opmærksom på, at har du en kanin, skal denne ikke fastes. Læs længere nede, hvordan du skal forholde dig, hvis du har en kanin der skal i narkose.

Velkomst

Det første der sker, er at vi tager imod dig/jer og jeres dyr. Dette foregår typisk om morgenen mellem 8:30-09:00. En dyrlæge eller sygeplejerske vil som oftest tale med jer ganske kort, hvor I også her kan få svar på de spørgsmål, I måtte have. Hvis hunden er meget nervøs, kan der med fordel tildeles præmedicinering (beroligende sprøjte), mens I er hos hunden for at berolige den. Efterfølgende tager vi os af dyret, hvor den får tildelt et bur i vores klargøringsrum.

Operationen

Til hunde, som skal opereres eller tandbehandles, bruger vi altid narkosegas. Dette er en meget sikker form for narkose, og til mindst gene for dyret. Hvis ikke hunden har fået en beroligende sprøjte inden, gives den nu, så hunden slapper helt af. Der ilægges et venekateter i benet til medicin og evt. væsketerapi. Herefter intuberes hunden, og der tildeles ilt og narkosegas. Under hele forløbet holder en sygeplejerske øje med dyrets velbefindende ved at monitorere parametre som hjertefrekvens, temperatur, respirationsfrekvens osv.

Katte, som skal opereres eller tandbehandles, får for det meste også narkosegas, samt en anden form for bedøvelse som gives ved injektion inden indgrebet. Begge former for bedøvelse er forholdsvist hurtigt ude af kroppen igen, og vi har erfaret at kattene er hurtigt friske igen og har få bivirkninger efter narkosen.

Efter operationen

Efter operationen bliver dyret bandageret, hvis dette findes nødvendigt. Ved bughuleoperationer gives en bodystocking på og ved operationer, der umiddelbart ikke kan bandageres eller tildækkes, gives en krave på. Dyret pakkes godt ind i tæpper og evt. varmepude for at sikre en god opvågning. I hele opvågningsfasen overvåges dyret nøje af vores sygeplejersker.

Når dyret er vågen, tilbydes det vand og mad og vi ringer til Jer og aftaler afhentningstidspunkt. Ved afhentning gennemgår vi sammen de informationer, som I som ejere skal vide om det videre forløb.

Undersøgelse i sedation

Nogle dyr har behov for at få en beroligende sprøjte inden de kan undersøges. Det kan fx være hvis dyret er kommet til skade, og man har behov for at rense et sår grundigt op eller fx tømme en byld. Vi sederer også af og til hunde forud for kloklip, hvis de er meget bange. Generelt er vores holdning på klinikken, at vi hellere vil sedere dyret, end at forårsage et psykisk traume hos dyret. Såfremt besøget er planlagt skal dyret også her ankomme til klinikken fastende som beskrevet længere oppe.

Kaniner i narkose

Har du en kanin der skal i narkose fx i forbindelse med neutralisation, må du ikke tage foderet fra kaninen. Kaniner kan ikke tåle at faste, da deres fordøjelse da går helt i stå. Sørg for altid at have en madpakke med til din kanin i form af det kvalitetshø den plejer at spise derhjemme og en lille smule af dens velkendte foder. Vi sørger altid for at kaninen er helt vågen efter narkosen, samt er kommet igang med at spise, inden vi sender den hjem efter operation.

Go to Top