Tandbehandling

Tandbehandling2021-01-04T13:16:52+01:00

Ligesom mennesker har dyr behov for regelmæssigt eftersyn af deres tænder. Tandproblemer hos hund og kat har gennem de senere år fået større fokus og er dermed et af vores store fokusområder. Hunde og katte, der har problemer med tænder eller mundhule, oplever ofte forringet livskvalitet. Symptomerne er ofte snigende og kan være svære at opdage.

Tandsten, tandkødsbetændelse og paradentose er nogle af de hyppigst forekommende diagnoser, vi stiller i forbindelse med det årlige sundhedseftersyn. Vi vurderer i den forbindelse, om der er behov for tandrensning og evt. udtrækninger.

Når dit dyr skal have ordnet tænder

Tandbehandlinger udføres altid i fuld narkose for at sikre så grundig en undersøgelse som muligt. Der ilægges et venekateter til medicin og evt. væsketerapi. Herefter intuberes dyret, og der tildeles ilt og narkosegas. Under hele forløbet holder en sygeplejerske øje med dyrets velbefindende ved at monitorere parametre som hjertefrekvens, temperatur, respirationsfrekvens osv.

Når dyret ligger stabilt i narkosen danner vi os et overblik over mundhulen – er der fund, som vi ikke tidligere har gennemgået med jer, har vi mulighed for at ringe jer op. Tandsten fjernes ved hjælp af ultralydsrenser, og vi måler eventuelle tandkødslommer. Til slut polerer vi overfladen, så nye belægninger har sværere ved at sætte sig.

Tandekstraktion

Hvis en tand er dårlig opereres den ud. Af og til sidder tænderne så løst, at de let kan fjernes. Nogle af hundens og kattens kindtænder har flere rødder, hvilket ofte kræver at tanden spaltes med bor, før den kan fjernes. Derfor kan fjernelse af en hjørne- eller kindtand være en større operation.

1-2 uger efter behandling med tandekstraktion, vil vi gerne se dyret til en gratis kontrol, så vi sikrer os at helingen er gået godt. Mange ejere beretter om, at de efter operationen har fået et gladere dyr. Vi tager det som et tegn på at dyrene faktisk har ondt, når de har dårlige tænder, fuldstændig ligesom vi mennesker har det, hvis vi har tandproblemer.

Efter behandlingen

Vi tilrettelægger altid en individuel plan for det enkelte dyr. Nogle dyr vil f.eks. have behov for smertestillende og/eller vådfoder i nogle dage efter behandlingen, andre vil ikke. Alt dette taler vi om og gennemgår ved afhentning af dit dyr.

Forebyggelse

Efter tandrensning/udtræk kan du selv være med til at forebygge tandsten. Vi finder sammen den metode der, er bedst for jer.

Go to Top