Lopper hos hund og kat

Lopper hos hund og kat

Næsten alle hunde og katte ejere har prøvet det, hunden eller katten begynder at klø sig og bide i pelsen. Man går pelsen efter og finder små mørkebrune aflange dyr, “åh nej” lopper, hvordan kommer vi af med dem?
 
Ja lopper er irriterende for vores dyr og os, de kan medføre sygdomme i huden og de kan være noget besværlige at slippe af med igen, hvorfor og hvad man kan gøre er nogle af de emner jeg vil komme ind på i dette indlæg.
 

Fra æg til loppe

Lopper er et insekt uden vinger, men med et sæt meget kraftige bagben der gør dem i stand til at springe på dyrene. Der findes både en hundeloppe og en katteloppe art i Danmark, men det er katteloppen der er mest udbredt, og har tilpasset sig indeklimaet i vores hjem bedst. Katteloppen går også på hunde. Lopper har fire livsstadier i sin udvikling; æg, larve, puppe og voksen. Det er kun den voksne loppe der bider og suger blod fra værtsdyret. De øvrige stadier i livscyklus tilbringes væk fra værtsdyret, og selv den voksne loppe kan hoppe af værtsdyret og overleve ret længe i miljøet.
De voksne lopper ligger typisk æg i dyrets rede/seng. Æggene klækker inden for 2-14 dage afhængigt af temperaturen. Larverne lever af ekskrementer fra de voksnelarver, rester af tørret blod osv. Larverne modnes over 1-2 uger hvorefter de forpupper sig. Larveudviklingen og puppestadiet kan tage fra 3 uger til 2år. De voksne lopper kan leve optil 1-2 år.
Når ser på loppens livscyklus, med de mange stadier og den lange overlevelsestid på pupper, giver det pludselig mening hvorfor det kan tage tid at komme af med lopperne, man siger at det tager 6 måneder at komme af med lopper, hvis man først virkelig har fået dem indenfor døren.

Betydningen for kæledyr

Voksne lopper lever som nævnt af blod, dette får de ved at bide deres munddele ned i dyrets hud og suge blod op. Loppebid giver små, rødlige kløende knuder i huden, dyret kradser i dem, men er ellers ikke påvirket.
Problemet kommer ved længerevarende angreb, hvor kløen får dyret til at kradse sig så voldsomt at det medføre skader på huden, hvori der så går bakterie infektion. Hudbetændelsen kan blive meget udbredt og vil typisk være på bagpart, bug og inderlår. I sådanne tilfælde er det ikke længere nok at behandle loppeangrebet, her skal  hudbetændelsen også behandles med fx. Desinficerede sæbebad eller om nødvendig antibiotika, det kan også være nødvendigt at give kløestillende medicin.
Nogle hunde og katte udvikler loppeallergi, ved loppeallergi bliver dyret allergisk overfor loppens spyt, som loppen sprøjter ind ved blodsugningen, for at hindre blodet i at størkne. Allergi reaktionen medføre kløe, derfor vil dyr med loppeallergi få voldsom kløe af meget få loppebid. Derfor er forebyggelse af lopper meget vigtig på sådanne dyr.

Forebyggelse af lopper

Der findes en lang række af midler mod lopper både i håndkøb og på recept og i i mange forskellige behandlingsformer. Den mest almindelige behandlingsform en nok “spot-on”, her dryppes nogle dråber på huden i nakken af dyret. Derudover findes der også piller, halsbånd og indsprøjtninger, der kan bruges i kampen mod lopperene. Hvilken type forebyggelse der vælges afhænger både af omfanget af loppeangrebet og hvilken behandlingsform dyret bedst tolererer. Ved et loppeangreb er det vigtigt at alle hunde og katte i hjemmet behandles, ellers vil de ubehandlede dyr holde smitten ved lige.
Ud over behandling af dyret, er rengøring af dyrets omgivelser vigtige, grundet den store del af loppe populationen der lever i miljøet. Støvsugning af de steder dyrene ligger fx vindueskarme for katte, samt vask af tæpper og puder dyrene ligger på, er gode måder at reducere smitten fra miljøet. Selvom dyret behandles og smitten i miljøet begrænses tager det tid at komme af med lopper, det siges at det kan tage optil 6 måneder at komme af med et loppeangreb.