Nytår

Nytår:

Der er de senere år kommet flere kosttilskud på markedet der hjælper dyr der er bange for fyrværkeri, mange hunde vil have glæde af at få et sådant tilskud op til nytåret, nogle af dem der tidligere har fået “nytårs medicin” vil måske ovenikøbet kunne undvære dette. Der er ingen bivirkninger i form af slingren og påvirkning i flere dage efter som dyre ejere til dyr der har fået “nytårs medicin” ofte har oplevet.

Et af disse kosttilskud er Kalm. Kalm indeholder  L-Tryptophan, L-Teanine og B-vitaminer, som alle er byggesten til vigtige signalstoffer i hjernen. L-Tryptophan er et forstadie til Serotonin, der har betydning for bla. humør, appetit og søvnrytme. L-Theanine virker ved at øge aktiviteten af GABA receptore i hjernen, som fremmer afslapning og reducerer angst. Desuden stimuleres udskillelsen af Dopamin, som er et signalstof der giver tryghed og ”ha’ det rart” følelsen. B- vitaminerne fungerer som hjælpestoffer i dannelsen af Serotonin. Kalm kan med fordel bruges i 1-2 uger optil nytår, men også som en engangsdosering på dagen. Selve nytårs aften kan man give dobbeldosis. Indholdsstofferne i Kalm er aminosyre og vitaminer, så der er normalt ingen bivirkninger, ligesom man heller ikke behøver at ”trappe ud” for at stoppe.

Tilbagemeldinger på disse type kosttilskud har været rigtigt gode, og mange hunde og katte har rigtig god glæde af dem. Desværre er der stadig dyr, der er så angste at produkter af denne type ikke er nok til at hjælpe dem ”tåleligt” gennem en nytårsaften. Til disse dyr er mere traditionel nytårsmedicin stadig en mulighed, men det kræves at dyret tilses af en dyrlæge for at få udleveret medicinen.

Ellers er gode råd til dyreejere at få hunden/katten i pension et sted hvor der ikke affyres fyrværkeri. Alternativt lukkes i et rum hvor vinduerne kan rulles helt for så de skånes for lysglimt, tænd lyset i rummet og sæt noget musik eller tv til at køre så der er noget baggrundstøj til at dæmpe lyd indtrykkene.

Hunden skal ikke være i rummet når der fyres bordbomber osv af. Det er vigtigt ikke at ”ynke” en bange hund, prøv i stedet at aflede opmærksomheden med godbidder evt små opgaver. Hunden må gerne få opfattelsen af at ”det her mennesket styr på”!

Hunde skal luftes tidligere på dagen en god lang tur, hold dem i snor – skulle der pludselig blive affyret noget – et bange dyr kan løbe meget lang væk. Sørg derfor også for at holde dørene lukket nytårsaften, så katten eller hunden ikke pludselig smutter ud.