Gode råd i forbindelse med juletiden og kæledyr

I julen har vi en masse ting i hjemmet som ikke normalt er fremme – julepynt, slik, dekorationer osv. De nysgerrige hunde og katte (især hvalpene og killingerne) vil gå på opdagelse i alt dette, og desværre bruger de jo ofte munden til at “undersøge” tingene med og det medfører en del farer.

* Julekugler af glas kan splintre og give skader i mund og i værste fald mave/tarm, hvis de spises.                                                                                                                                     * Levende lys er der typisk flere af i hjemmet omkring juletid, og med dyrenes lange pels er der risiko for forbrændinger.                                                                                                     * Dekorationer indeholder ofte forskellige planter og bær som pynt, hvoraf nogle af dem kan være giftige. Eksempler på giftige planter: Hyacint (især løget er giftig), Julestjerne, Mistelten, Lilje, Amarylis og Tulipan (igen især løget). Ved nogle af planterne er dét, at de tygger i planten og dermed får plantesaften i munden, nok til at give en irritation i munden der giver savlen og evt opkast.
* Chokolade er mange ikke klar over er giftigt for hunde. Theobromin, er det stof i chokoladen der er årsagen til chokoladeforgiftning. Der er mest theobromin i mørk chokolade og usødet kakaopulver, og dermed er risikoen for forgiftning også størst når det er mørk chokolade hunden spiser. Men man bør slet ikke give sin hund chokolade, hverken lys eller mørk. Af andre problematiske godbidder kan nævnes rosiner og vindruer (kan indeholde stoffer der skader nyrerne), rå kage- og brød-dej (kan indeholde bakterier osv der kan ødelægge tarmens normale bakterieflora) m.m.                                                                                                                                                         Generelt er rådet, at hunde og katte skal have deres almindeligt foder og godbidder, også i julen – hvis du vil forkæle dit dyr, så gå en ekstra lang tur eller leg med det i stedet. 

Typiske lidelser i juletiden:
De fleste opkald og besøg i juletiden er omkring dårlig mave, fordi dyrene får mad de ikke er vant til. Den uvante mad slår den normale bakterieflora i maven i stykker, hvilket giver tynd mave.
En anden mere alvorlig sygdom der ses i juletiden, er pankreatitis som er en betændelsestilstand i bugspytkirtlen. Sygdommen udløses ofte af fedtholdigt måltider, fx hvis man giver dyret afskårne fedtkanter fra flæskestegen og fed sovs – så lad vær med det! Symptomerne er kraftige mavesmerter, opkast og diarre. Man ser at hunden stiller sig i ”bedestilling”  (forben og brystkasse ned, bagende op), dette gør de pga smerterne fra bugen.                                                                                                                                    En tredje alvorlig situation, kan være forgiftninger og dyr der har spist forskellige fremmedlegemer (glaskugler, plastiknisser, gavebånd osv).

Julestress:                                                                                                                    Dyrene får nok ikke stress som os op til jul, i hvert fald ikke af de samme årsager. Men ændringer i hverdagsrutinerne kan påvirke dyrene. Her tænkes på gæster i hjemmet – måske over flere dage, der kan være børn og andre dyr i hjemmet, hunden kommer med på besøg osv. Disse ting vil stresse nogle dyr, mens andre bare vil synes det er en fest. Det er dog vigtigt at understrege at selvom dyret umiddelbart synes det er sjovt, så vil den få brug for en pause. Husk derfor at give dyret plads og fred til at trække sig tilbage, fx en baggang, soveværelse eller lign hvor dyret har sin seng + evt foder og er vant til at være, og lad den få ro i nogle timer. Forsøg at holde fast i dyrets normale hverdagsrutiner, fodringstider, lufteture osv. Det vil hjælpe dyret i, bedre at kunne rumme resten af julens festligheder.

                         Kan kun på det kraftigste fraråde dyr som gaver!

  • Man skal ville at have dyr selv og man skal have overskuddet og lysten til at passe det.
  • Økonomisk skal der være overskud til et dyr, der er foder, dyrlæge osv der skal betales – og det jo mange år fremover.
  • Man bør selv vælge sit dyr, både race (få en hund der i størrelse og aktivitets behov passer ind i familien) og også hvilken hund i kuldet af hvalpe (”kemien” mellem hund og ejer skal passe, skal man have en alfa han, en mere stille hvalp osv – her er en god snak med opdrætter og nye hundeejere vigtig, for at familien får den rigtige hund med hjem).

Selve situationen med at få overrakt et dyr som gave er heller ikke en ideel måde for dyret at blive præsenteret for nye ejere og hjem. Der vil være for meget uro omkring situationen.

 

                            Til slut vil vi ønske alle en rigtig glædelig jul ?